هیستروسونوگرافی که سونوهیستروگرافی نیز نامیده می شود، از امواج صوتی برای تولید تصاویری از داخل رحم استفاده می کند و به تشخیص بسیاری از مشکلات از جمله خونریزی بدون دلیل واژن، ناباروری و سقط های مکرر کمک می کند. هیستروسونوگرافی بسیار شبیه معاینه زنان انجام می شود. پزشک یک اسپکولوم را در واژن و یک کاتتر را در حفره رحم قرار می دهد.
سونوهیستروگرافی چیست؟
با استفاده از یک لوله کوچک وارد شده در واژن، پزشک مقدار کمی سالین استریل را به داخل حفره رحم تزریق کرده و پوشش داخلی رحم را با استفاده از مبدل اولتراسوند مطالعه می کند. اولتراسوند از اشعه یونیزان استفاده نمی کند، هیچ اثر مضر شناخته شده ای ندارد و تصویر واضحی از بافت های نرمی که در اشعه ایکس به خوبی نشان داده نمی شوند، ارائه می دهد.
بهتر است بلافاصله پس از قاعدگی و ظرف 10 روز پس از اولین روز پریود، هیستروسونوگرافی انجام دهید تا خطر ابتلا به عفونت و از دست دادن ناخواسته بارداری بسیار زودرس به حداقل برسد. برای این روش به آمادگی کمی نیاز دارید. در صورت وجود احتمال بارداری به پزشک خود اطلاع دهید. جواهرات و زیورآلات خود را در منزل بگذارید و لباس های گشاد و راحت بپوشید. ممکن است از شما خواسته شود که گان بپوشید.
کاربرد و موارد استفاده سونوهیستروگرافی
هنگامی که نیاز به بررسی ساختار رحم و پوشش داخلی آن باشد، پزشک شما سونوهیستروگرافی را تجویز می کند. کاربردهای سونوهیستروگرافی از آزمایش ناباروری تا تشخیص علت خونریزی رحم را شامل می شود. پزشک ممکن است سونوهیستروگرافی را برای علائم و شرایط مختلف تجویز کند، این موارد عبارتند از:
- تجسم شکل رحم
- بررسی بافت اسکار، مانند آندومتریوز
- شناسایی بی نظمی ها در پوشش داخلی رحم
- تعیین اینکه آیا لوله های فالوپ شما مسدود شده اند یا خیر
- شناسایی توده غیر طبیعی، که می تواند شامل فیبروم یا پولیپ رحم باشد
- اگر سقط جنین داشته اید یا نتوانستید باردار شوید، رحم را معاینه و بررسی می کند.
- پزشک متخصص زنان معمولا سونو هیستروگرافی را در مطب خود انجام می دهد.
نحوه آماده شدن برای سونوهیستروگرافی
برای روز این نوع سونو، لباس راحت و گشاد بپوشید. ممکن است لازم باشد تمام لباس ها و زیورآلات موجود در ناحیه مورد بررسی را بردارید. ممکن است لازم باشد برای این روش لباس مخصوصی مثل گان به تن کنید.
بهتر است بلافاصله پس از پریود و ظرف 10 روز پس از اولین روز سونوهیستروگرافی انجام شود تا خطر ابتلا به عفونت و از دست دادن ناخواسته بارداری زودرس به حداقل برسد. در این زمان از چرخه قاعدگی، آندومتر در نازک ترین زمان خود قرار دارد که بهترین زمان برای تشخیص طبیعی بودن آندومتر است. با این حال، زمان معاینه ممکن است بسته به علائم و منشا مشکوک آن متفاوت باشد. در صورت بارداری، سونوهیستروگرافی نباید انجام شود.
هیچ آمادگی خاصی قبل از سونوهیستروگرافی لازم نیست. ممکن است به شما توصیه شود که مدت کوتاهی قبل از سونوهیستروگرافی یک داروی مسکن بدون نسخه مصرف کنید تا هر گونه ناراحتی احتمالی را به حداقل برسانید.
عوارض جانبی سونوهیستروگرافی چیست؟
ممکن است بعد از سونوهیستروگرافی مقداری خونریزی خفیف یا گرفتگی داشته باشید. این امر به این دلیل است که بافت ها ممکن است در اثر استفاده از سونوگرافی ترانس واژینال و به دلیل قرار دادن مایع در رحم تحریک شوند.
بیشتر پزشکان مصرف داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را برای تسکین ناراحتی توصیه می کنند.
ممکن است بعد از سونوهیستروگرافی دچار عفونت بافت لگنی شوید. علائم این بیماری می تواند شامل تب، درد و ترشح غیر معمول از واژن باشد. اگر این علائم را بعد از سونوهیستروگرافی دارید، باید با پزشک متخصص زنان تماس بگیرید.
از آنجایی که اولتراسوند به جای اشعه از امواج صوتی استفاده می کند، در طول سونوهیستروگرافی قرار گرفتن در معرض اشعه وجود ندارد.
سونوهیستروگرافی چه تفاوتی با هیستروسالپنگوگرافی دارد؟
سونوهیستروگرافی یک روش تشخیصی جایگزین یا مکمل برای اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، هیستروسکوپی یا هیستروسالپنگوگرافی (HSG) است.
بر خلاف سونوهیستروگرافی، HSG یک آزمایش رادیولوژی است که شامل استفاده از اشعه ایکس است. پزشک شما این روش را با تزریق یک رنگ رادیواکتیو به رحم انجام می دهد. اگر لوله های فالوپ باز باشند، رنگ کنتراست لوله ها را پر می کند و در عکس اشعه ایکس نشان داده می شود.
این آزمایش اغلب در صورتی توصیه می شود که پزشک شما نتواند با بررسی سونوهیستروگرافی تشخیص دهد که آیا لوله های فالوپ ناهنجاری وجود دارد و به منظور بررسی بیشتر مسائل باروری انجام می شود.
تفسیر نتایج سونوهیستروگرافی
تصاویر مربوط به سونوهیستروگرافی بیمار توسط متخصص زنان و یا بهترین پریناتولوژ تجزیه و تحلیل خواهد شد. رادیولوژیست گزارش امضا شده ای را برای پزشکی که درخواست معاینه کرده است، ارسال می کند. سپس پزشک شما نتایج را با شما در میان می گذارد.