ورم بارداری در ماه آخر نشانه چیست؟

ورم بارداری یکی از مشکلات شایعی است که اکثر خانم های باردار آن را تجربه می‌کنند و این عارضه مشکلات زیادی را برای افراد به همراه دارد. خانم های باردار باید به این نکته توجه داشته باشند که خیز بارداری یا همان ورم در این دوران،ممکن است نشان دهنده مشکلات جدی باشد که باید به آن ها اهمیت داده شود و نادیده گرفته نشوند. در این مقاله در ارتباط با مشکلات شایعی که موجب ورم باردار می‌شوند اشاره خواهیم داشت.

ورم بارداری چیست؟

ورم (خیز یا ادم) در خلال حاملگی شایع است. تقریبا یک چهارم اضافه وزن در دوران بارداری را مایعات تشکیل می دهد که در بخش های مختلف بدن مثل ساق پا، پاها و دست ها تجمع پیدا می کند. ممکن است بدنبال ایستادن طولانی مدت متوجه ورم در ساق ها، مچ پا و پاها شوید.
در طول بارداری مقدار خون تولید شده در بدن افزایش می یابد. این افزایش در میزان مایعات متناسب با افزایش نیازهای بدن جنین می باشد. افزایش مایعات در بدن در طول دوران بارداری نه تنها متناسب با نیازهای جنین در حال رشد می باشد بلکه وجود مایعات اضافی سبب می شود مفاصل لگن و بافت های مرتبط با آن برای انجام زایمان آماده شود.

عوارض ورم بارداری

اگر میزان ورم به طور ناگهانی افزایش یابد میتواند نشانه افزایش فشار خون یا مسمومیت حاملگی باشد.
بهمین دلیل است که در هربار ویزیت وزن مادر چک میشود وباوزن قبلی مقایسه میشود.
ورم زیاد در پاها میتواند خطر ساز باشد چون ممکن است باعث تشکیل لخته خون داخل رگها بشود واین لخته حرکت کند وباعث امبولی یا سکته شود.
به همین دلیل هست که خانمهای باردار نباید طولانی مدت بایستند یا پاهارا اویزان نگه دارند واز جوراب واریس استفاده کنند

علل ایجاد ورم بارداری

معمولا در دوران بارداری، سطح مایعات بدن و همچنین سطح پلاسما افزایش می‌یابد و مقداری دیگر از مایعات بدن درون سلول ها برای عملکرد صحیح باقی می‌ماند. مقدار دیگری از مایعات در خارج از سلول ها تجمع یافته و موجب افزایش اکسیژن رسانی می‌شوند تا مواد زائد را نیز پاکسازی کنند.
حال باید بدانید که میزان پلاسما در سه ماه پایانی بارداری و در زمان بزرگترین ابعاد سیستم تولید مثل، به میزان حداکثر خود می‌رسد. یکی از مواردی که موجب پیدایش ورم بارداری می‌شود، همین مورد است زیرا زمانی که مایعات بدن به این صورت افزایش گستردعه می‌یابد، میزان سدیم موجود نیز با افزایش رو به رو می‌شود. در بعضی افراد اگر میزان سدیم به اندازه کمی نیز افزایش پیدا کند، فورا ورم و التهاباتی در نواحی پا مشاهده می‌شود. همچنین تغییرات هورمونی سبب شده که مقاومت دیواره عروق کاهش یابد و در مقابل، نفوذ پذیری آن ها نیز افزایش پیدا کند. بنابراین با ذکر این موارد دانستید که، در دوران حاملگی، خون بیشتر تمایل به تجمع در پا ها دارد.

بیشتر بخوانید: سوالات متداول بارداری

انواع ورم بارداری

خیز بارداری دارای انواع مختلفی است که برخی از آن ها نشانه مشکل خاصی نیستند و از تفزتیش رشد رحم ناشی می‌شوند اما برخی دیگر نشان دهنده بیماری هستند که در هر صورت باید با وجود هر یک از این ها، بدون از دست دادن زمان، به پزشک زنان خود اطلاع دهید.
خانم ها باید بدانند که ورم دست و صورت نشانه خوبی در دوران بارداری نیست و می‌تواند نشان دهنده بیماری های خطرناک و مهمی مانند پره اکلامپسی باشد که باید بسیار سریع درمان گردد. ناگفته نماند که ورم بارداری نیز با علائمی چون ورم صورت همراه است.

علائم ورم طبیعی در دوران بارداری

اگر در دوران بارداری خود دارای تورمی خفیف و کم در انگشتان پا یا مچ ها و یا ساق ها هستید، در واقع نباید چندان نگران باشید زیرا این مورد طبیعی است. میزان تورم در روز های آخر بارداری بیشتر می‌شود و به همین دلیل خانم ها در سه ماهه سوم بیش از سه ماهه دوم دچار تورم هستند. اما میزان تورمات خود در بارداری را برای پزشکتان بازگو کنید زیرا شاید چیزی که از نظر شما طبیعی باشد، از نظر دکتر زنان نرمال نباشد.

روش های پیشگیری از ورم بارداری

بسیاری از افراد با رعایت برخی نکات و مصرف کمتر سدیم این ورم های بارداری را کاهش می‌دهند اما زمانی که این خیز در ارتباط با یک بیماری ایجاد شده باشد، کاری جهت پیشگیری از دست فرد بر نمیاید.
مصرف برخی از انواع ویتامین های سی و ای از ابتلا به پره اکلامپسی تا حدودی پیشگیری می‌کند. همچنین برای اینکه بتوان این ورم های بارداری را کاهش داد، حتما باید ریسک های دیگر را کنترل کرد تا مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.

بیشتر بخوانید: بارداری های چند قلویی

روش های درمانی کمکی برای کاهش ورم بارداری

درواقع نمی‌توان نام این موارد را روش های درمانی نامید اما می‌توان از آن ها به عنوان روش های کمکی برای کاهش شدید خیز بارداری استفاده کرد. در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم داشت:
• نوشیدن آب زیاد
• کاهش مصرف سدیم
• افزایش مصرف پتاسیم
• استفاده از لباس های گشاد
• خوابیدن به سمت چپ بدن
• بالا نگه داشتن پاها از سطح بدن هنگام استراحت

آیا مصرف کافئین موجب ورم بارداری می‌شود؟

همانطور که می‌دانید بهتر است تا در دوران بارداری مصرف نوشیدنی های کافئین دار را به حداقل ترین مقدار برسانید و تا جای ممکن اصلا کافئین مصرف نکنید. مصرف کافئین می‌تواند برای جنین خطرناک باشد و حتی برای بانوان ورم بارداری ایجاد کند زیرا افزایش دفع ادرار را به همراه داشته که بدن از این موضوع این پیام را دریافت می‌کند که باید مایعات زیاد را در بدن نگه دارند.

دکتر سعیده شاه علی

دکتر سعیده شاه علی

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
فلوشیپ فوق تخصصی طب مادر و جنین (پریناتولوژی)
فلوشیپ لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *