رحم یکی از اندام های بسیار مهم و حساس برای بانوان است که برای دوران بارداری و نگهداری جنین از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گاهی این اندام با معضلات و بیماری هایی رو به رو میشود که نیاز به پیگیری و درمان دارد زیرا در غیر این صورت مشکلات زیادی را برای خانم ها ایجاد و حتی ممکن است منجر به ناباروری شود. یکی از تکنیک های پیشرفته ای که امروزه دکتر زنان برای بررسی و تشخیص بیماری هایی مانند چسبندگی رحم و … و درمان این موارد مورد استفاده قرار میدهد، عمل هیستروسکوپی میباشد. تصاویر هیستروسکوپی، به مانیتور متصل به خودش فرستاده می شود تا پزشک متخصص بتواند داخل رحم را ببیند و اگر نیاز بود، آن ها را برای بررسی بیشتر ذخیره کند. در این مقاله به نحوه انجام هیستروسکوپی، مزایا و معایب و پرداخته و فیلم های واقعی از این روش را برای شما گردآوری کرده ایم.
موارد | توضیحات |
---|---|
موارد استفاده از تکنیک | تشخیص و درمان بیماری های رحمی |
مزایای تکنیک | · بدون خونریزی · بدون نیاز به بستری · مدت زمان کوتاه |
عوارض احتمالی تکنیک | · درد خفیف · احساس ناخوشی |
نیاز به بیهوشی دارد؟ | بعضی پزشکان از بیهوشی استفاده میکنند. |
مدت زمان انجام تکنیک | حدود 30 الی 40 دقیقه |
احتمال در صد موفقیت | زیاد و دائمی |
مدت دوران نقاهت | حدود 72 ساعت |
دسترسی آسان به بخش های مهم مقاله
با انتخاب هر یک از تصاویر زیر، به بخش های مربوطه هدایت میشوید.
آشنایی با ساختار رحم
برای اینکه اطلاعات لازم در ارتباط با تکنیک هیستروسکوپی و مزایا و معایب آن را کسب کنید، لازم است تا ابتدا با ساختار رحم آشنا شوید. برای اینکه هر بخش از رحم را بشناسید، نواحی علامت گذاری شده در تصویر را مشاهده کنید.
رحم
دهانه رحم
واژن
هیستروسکوپ
دهانه واژن
سرویکس
هیستروسکوپی چیست؟
در گذشته استفاده از روش هیستروسکوپی متداول نبود، خانم هایی که دچار خونریزی های غیرطبیعی میشدند، دچار دشواری های شدیدی میشدند. به عنوان مثال علت خونریزی تشخیص داده نمیشد و یا بعضا ناچار بودند تا کورتاژ های تشخیصی متعدد انجام دهند. ممکن بود مجددا خونریزی عود کند و بسیاری از مواقع، پزشک ناچار میشد که برای خارج کردن رحم از عمل سنگین هیسترکتومی استفاده کند. امروزه روش ساده هیستروسکوپی در دسترس قرار گرفته است و اکثر متخصصین زنان میتوانند از این روش به طور سرپایی برای بیماران استفاده کنند.
پزشک با تکنیک هیستروسکوپی Hysteroscopy، داخل رحم را برای تشخیص و درمان علل خونریزی غیرطبیعی بررسی می کند. با کمک لوله باریک هیستروسکوپ که در انتهای آن یک تلسکوپ باریک مجهز به چراغ و دوربین قرار دارد، داخل رحم را مشاهده و بررسی میکند. هیستروسکوپ از طریق واژن و دهانه رحم (ورودی به رحم) وارد رحم می شود و نیازی به ایجاد بریدگی نیست. اگر در حین هیستروسکوپی پزشک چیزی غیر طبیعی ببیند، می توانند برای آزمایش پاتولوژی نمونه برداری کند.
چنانچه فرصت مطالعه مقاله تا انتها را ندارید، پادکست خلاصه زیر را گوش دهید تا نکات مهم را دریابید.
بررسی های قبل از انجام هیستروسکوپی
قبل از جراحی هیستروسکوپی پزشک بررسی های لازم را انجام می دهد تا بتواند بهترین روش درمان را برای بیمار برگزیند. برای این کار از روش های متعددی استفاده میشود کهدر ادامه متن به توضیح هر یک از آن ها به طور کامل پرداخته ایم. قابل ذکر است که بدانید برای درمان هر بیماری، ابتدا لازم است که دلایل به وجود آورنده و سایر موارد مرتبط نیز تشخیص داده شوند تا بهترین روش درمان نیز انتخاب و پیش گرفته شود.
انواع عمل هیستروسکوپی رحم
به طور کلی دو نوع هیستروسکوپی وجود دارد که یکی از آن ها برای موارد تشخیصی و دیگری برای موارد درمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
هیستروسکوپی تشخیصی
هیستروسکوپی تشخیصی برای تشخیص مشکلات رحم انجام می شود. هیستروسکوپی تشخیصی ممکن است برای تأیید نتایج تست هایی مانند هیتروسالپنگوگرافی (HSG) به کار رود. HSG یک آزمایش رنگی اشعه ایکس است که برای بررسی رحم و لوله های فالوپ انجام می شود. این روش معمولا در مطب انجام می شود.
هیستروسکوپی جراحی
پزشک پس از تشخیص مشکلات غیر طبیعی رحم در حین هیستروسکوپی تشخیصی، از هیستروسکوپی جراحی برای درمان استفاده می کند. اگر در طول هیستروسکوپی تشخیصی پزشک چیز غیرطبیعی ببیند، می تواند همزمان هیستروسکوپی جراحی انجام دهد و نیازی به جراحی دوم نیست. در طول این جراحی، ابزارهای کوچکی از طریق هیتروسکوپ وارد رحم می شود.
در ویدئو رو به رو، فیلم عمل هیستروسکوپی رحم یک خانم 65 ساله را مشاهده نمایید که با نتیجه موفقیت آمیز همراه بود.
مزایای انجام هیستروسکوپی
در مقایسه با سایر روش ها که تهاجمی تر هستند، هیستروسکوپی مزایای زیر را دارد:
- زمان بستری کوتاه در بیمارستان
- بهبودی سریع
- عدم نیاز به مسکن قوی بعد از جراحی
- جلوگیری از هیسترکتومی (برداشتن رحم)
- عدم نیاز به برش شکم
کاربرد های تکنیک هیستروسکوپی
در بسیاری از موارد پولیپ به طور مستقیم دیده و برداشته میشود اما همانطور که میدانید در کوورتاژ های تشخیصی این امکان وجود نداشت. یعنی ممکن بود کورتاژ انجام شود اما به دلیل عدم دسترسی به پولیپ، این بخش از بدن خارج نشود و مجدد خونریزی عود میکرد. امروزه در روش هیستروسکوپی، پولیپ به راحتی خارج گشته و خونریزی ایجاد نمیشود و یا پولیپ مجدد عود نمیکند.
فیبروم هایی که به درون رحم نفوذ کرده اند، با این روش خارج میشوند. گاهی ممکن است خونریزی های شدیدی وجود داشته باشد که علت داخل رحمی نداشته باشد و مربوط به اختلال هورمونی میباشد، یا شخصی نمیخواهد رحم خود را خارج کند و یا این جراحی به دلیل شراط جسمی برایش سنگین است، میتوانند هیستروسکوپی انجام دهند. با استفاده از هیستروسکوپی در این شرایط، دیواره رحم سوزانده میشود و خونریزی های شدید فرد، بهبود مییابد.
در بسیاری از مواقع، برای وجود شک و تردید در ارتباط با یک بیماری، با استفاده از جراحی هیستروسکوپی به نمونه برداری پرداخته و نمونه های برداشت شده، جهت بررسی های بیشتر به پاتولوژی ارسال میشود. بر اساس نتایج پاتولوژی، اقدامات لازم درمانی انجام میگیرد و یا تصمیم گرفته میشود که خروج رحم ایجاد گردد.
مهم ترین کاربرد هیستروسکوپی، تشخیص علت خونریزی غیرطبیعی رحم است. خونریزی غیرطبیعی یعنی در دوره قاعدگی، بیمار خون ریزی شدیدتر یا طولانی تر از حد معمول دارد. خونریزی زودتر از سیکل عادی قاعدگی نیز غیرطبیعی است. گاهی اوقات، خونریزی غیرطبیعی به علت رشد توده های (مانند فیبروم یا پولیپ) خوشخیم (نه سرطانی) در رحم است.
سایر دلایل انجام هیستروسکوپی رحم
سایر دلایلی که تکنیک هیستروسکوپی رحم مورد استفاده واقع میگردد، به شرح زیر است:
- درد لگن
- پولیپ رحم
- خونریزی بعد از یائسگی
- خونریزی نامنظم رحمی
- غیر طبیعی بودن نتایج تست پاپ اسمیر
- سقط جنین (بیش از یک بار) یا مشکلات نازایی
- برداشتن یک نمونه بافت کوچک (بیوپسی آندومتر) از دیواره داخلی رحم
- سپتوم رحم
- حذف آندومتر
- قبل از انجام آی وی اف
- میوم های ساب موکوزال
- چسبندگیهای داخل رحمی
- جابجا شدن دستگاه آی یو دی (IUD)
- برداشتن فیبروم، پولیپ یا اسکار روی رحم
- بستن لوله های رحم برای جلوگیری از بارداری
جهت استفاده از خدمات مشاوره رایگان دکتر سعیده شاه علی در رابطه با جراحی هیستروسکوپی، فرم زیر را پر کنید.
عمل هیستروسکوپی برای باروری
هیستروسکوپی خود یکی از روش های درمان ناباروری بشمار رفته و با استفاده از این روش مواردی چون چسبندگی رحم، پولیپ رحم و علل دیگری که در فرد منجر به ناباروری شده اند را تشخیص داده و درمان خواهند کرد. بعد از اینکه این تکنیک انجام شد و اختلالاتی نظیر میوم و چسبندگی و …. برطرف شد و لوله رحم به طور کامل باز شد، این امکان برای فرد به وجود میآید که بارداری موفقی را تجربه کند. خانم هایی که از روش هیستروسکوپی استفاده کرده اند، باید حتما برای اقدامات بارداری زیر نظر پزشک زنان با تجربه باشند.
هیستروسکوپی برای ضخامت رحم
در بسیاری از موارد، دکتر زنان تشخیص میدهد که درواره رحم ضخیم شده است. گاهی افراد به دلیل خونریزی های غیر طبیعی در حالت عادی و یا در زمان عادت ماهانه به پزشک مراجعه میکنند و متوجه ضخامت دیواره رحم خود میشوند. گاهی ضخامت این دیواره ها در اثر تغییرات هورمونی نیز تغییر خواهد کرد. ناگفته نماند که ضخیم شدن دیواره رحم در نیمه اول سیکل قاعدگی طبیعی است اما اگر این مورد ادامه دار شود، با استفاده از تکنیک هیستروسکوپی قابل تشخیص و درمان است. طی این روش، وسیله ای لوله ای با یک دوربین در راس خود، وارد رحم شده و بررسی های لازم انجام میشود. خانم ها باید به وجود مشکل ضخامت دیواره رحم خود اهمیت ویژه ای دهند زیرا در صورت عدم درمان و رسیدگی به این موضوع، ممکن است موجب شروع یک سرطان برای شخص شود.
معمولا زمانی که شخصی با این مشکل مواجه میشود، پزشک یا بیوپسی آندومتریال سرپایی و یا هیستروسکوپی را تجویز میکند. همچنین گاهی برای تشخیص دلایل به وجود آورنده این خونریزی های غیر طبیعی رحم، نوعی آزمایش خون مخصوص و یا عمل اولتراسوند ترانس واژینال لگن را نیز تجویز خواهد کرد.
برای اینکه متوجه شوید که به تکنیک تشخیصی و درمانی هیستروسکوپی نیاز دارید یا خیر، میتوانید آزمون زیر را انجام دهید.
عمل هیستروسکوپی برای رحم دو شاخ
رحم از حساس ترین و مهمترین اندام بدن خانم ها بشمار میرود که برای وجود جنین و رشد آن نیز دارای اهمیت است. تولید مثل یک خانم به رحم وی بستگی دارد و اگر این عضو دارای مشکل باشد، قطعا در تولد و رشد جنین و باروری فرد نیز تاثیر خواهد گذاشت. در ابتدا باید ذکر کنیم که بانوان باید توجه داشته باشند که برای درمان مشکلاتی چون رحم دو شاخ فقط تکنیک های جراحی قابل استفاده میباشد و روش های غیر جراحی که برخی پزشکان پیش خواهند گرفت هیچگونه اثرگذاری مثبتی در بهبود این معضل نخواهد داشت. بنابراین بهترین متخصص زنان را برای بهبود رحم دو شاخ خود در نظر بگیرید تا در کوتاه ترین زمان بهبود یابید و بتوانید باردار شوید.
تکنیک های متروپلاستی و هیستروسکوپی از روش های برطرف سازی مشکل رحم دو شاخ هستند که نتایج خوبی به همراه خواهند داشت. هیستروسکوپی به هیچ عنوان شبیه به عمل های جراحی درمانی تهاجمی دیگر نیست و نیازی به بستری شدن فرد بیمار ندارد. این جراحی بدون خونریزی و با یک برش بسیار کوچک بر روی رحم قابل انجام است.
در این بخش ویس رضایتمندی یک خانم که دچار چسبندگی رحم بودند، را میشنوید.
عوارض هیستروسکوپی
هیستروسکوپی مانند تمامی جراحی های دیگر دارای عوارضی میباشد که برخی از این عوارض مختص به هیستروسکوپی هستند و بعضی دیگر با عوارض جراحی های دیگر مشترک میباشد. همانند سایر جراحی های دیگر ممکن است بعد از هیستروسکوپی عفونت یا خونریزی ایجاد شود و حتی ممکن است در اثر استفاده از ابزار این تکنیک، سوراخ شدن رحم به وجود آید. یکی دیگر از عوارض مختص به هیستروسکوپی که بسیار مهم است، تورم شدید بدن و احتباس و جمع شدن مایع داخل شکم میباشد.
در هیستروسکوپی از طریق مایع که معمولا سرم نرمال سالین است، رحم باز میشود و به این ترتیب دیواره رحم و ضایعاتی که در دیواره رحم وجود دارد نیز مشخص میشود. اگر عمل هیستروسکوپی از نظر زمانی زیاد طول بکشد، ممکن است این مایعات زیاد، از طریق دیواره عروق رحم و هم از طریق لوله های رحمی که به سمت داخل شکم راه دارند، وارد شود و این مایعات زیاد جذب و وارد سیستم گردش خون شوند و به قلب و ریه فشار وارد کند. در این حالت ممکن است فرد دچار ادم ریه شود که وضعیت بسیار اورژانسی بشمار میرود که تنگی نفس شدید و حتی ایست قلبی را به همراه آورد.
ویدئو رو به رو نشانگر جراحی هیستروسکوپی یک خانم 30 ساله میباشد. تماشای این فیلم به افراد زیر 18 سال توصیه نمیشود.
بعد از آشنایی با عوارض این جراحی متوجه شدید که برای انجام این تکنیک باید به بهترین جراح زنان مراجعه نمایید. جراح باید مراقب باشد که این مایع به همان نسبتی که وارد رحم میشود، نیز باید خارج شود. در صورتی که میزان مایعاتی که باید خارج شوند و این امر رخ نداده است، از یک حدی بگذرند، پزشک باید دارو های مدر تزریق کند تا مایعاتی که جذب شده اند، از بدن خارج شوند. همچنین در نظر داشته باشید که مدت زمان عمل نباید طولانی شود. لازم به ذکر است که بدانید به جز این موارد، محدودیت هایی نظیر محدودیت های غذایی و یا بدنی وجود نخواهد داشت.
عوارض این جراحی نسبتا کم است. اما مانند هر جراحی، عوارض زیر ممکن است رخ دهند:
- عفونت
- اسکار داخل رحمی
- عوارض ناشی از بیهوشی
- آسیب به دهانه رحم، رحم، روده یا مثانه
- واکنش به ماده تزریق شده به داخل رحم
- گرفتگی یا اسپاسم هایی شبیه درد پریود (این درد معمولا بعد از چند روز از بین می رود و بیمار می تواند در این مدت مسکن های معمولی مانند استنامنوفن یا ایبوپروفن را مصرف کند)
- لکه بینی یا خونریزی (ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد. برای جلوگیری از خطر عفونت رحم یا دهانه رحم از تامپون استفاده نشود)
این عوارض طبیعی هستند و جای نگرانی وجود ندارد، اما در صورت شدید بودن یا بروز علائم زیر باید با پزشک مشورت کنید:
- تسکین نشدن درد شدید با مسکن های معمولی
- خونریزی شدید
- خون قرمز روشن یا لخته های بزرگ
- ترشحات نامطبوع از واژن
- احساس تب و لرز
این علائم می تواند نشانه عفونت باشد ولی باید برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه شود.
خونریزی بعد از هیستروسکوپی
افرادی که از روش هیتروسکوپی استفاده میکنند باید این مورد را بدانند که احتمال خونریزی بعد از هیستروسکوپی وجود دارد. معمولا احتمال بروز این مسئله این است که بیمار مجدد دچار دوره های عادت ماهیانه شده است اما گاهی این خونریزی ها به دلیل عمل ناقص ایجاد شده اند به عنوان مثال: ممکن است بیمار دارای پولیپ یا فیبرومی بوده که بعد از عمل، قسمتی از آن باقی مانده باشد. از مهمترین دلایل اینکه بیمار بعد از هیستروسکوپی به خونریزی دچار میشود، سوراخ شدن رحم میباشد. بنابراین اگر بعد از انجام این جراحی تشخیصی، خونریزی غیر طبیعی مشاهده کردید، حتما به بهترین متخصص زنان اطلاع دهید تا بررسی لازم و اقدامات مورد نیاز انجام شود.
این فیلم صفر تا صد جراحی هیستروسکوپی خانم 40 ساله است که نتیجه بسیار خوبی دریافت کردند.
کمر درد بعد از هیستروسکوپی
شما با خواندن مطالب فوق با عوارض این جراحی آشنا شده اید و دانستید که ممکن است افراد به دلایل مشخص به مواردی چون عفونت، خونریزی و سوراخ شدن رحم دچار شوند. یکی از دلایل مشخص پیدایش کمر درد و درد های زیر شکم، مشکل عفونت بعد از هیستروسکوپی میباشد. به این معنا که اگر شخصی بعد از هیستروسکوپی دچار عفونت شود، ممکن است با علائمی چون درد زیر شکم و درد در کمر مواجه شود.
به طور کلی اگر عمل هیستروسکوپی با توجه به استانداردها زیر نظر متخصص با تجربه ای انجام شود، یک جراحی بسیار راحت و بی عارضه ای بشمار میرود که جلوی بسیاری از جراحی های بسیار بزرگ را میگیرد. بیمار بعد از این جراحی در بیمارستان بستری نمیماند و در همان روز مرخص خواهد شد و میتواند تمامی فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرد.
نکات مهم قبل از عمل هیستروسکوپی رحم
قبل از انجام هیستروسکوپی لازم است تا به این نکات نیز دقت کنید و از آن ها اطلاع داشته باشید.
- آزمایش هایی مانند آزمایش خون و آزمایش بارداری باید حداکثر یک هفته قبل از هیستروسکوپی انجام شوند.
- حتما قبل از عمل از لوازم پیشگری از بارداری استفاده شود، چون در صورت بارداری نمی توان هیستروسکوپی انجام داد.
- عدم استفاده از دخانیات و سیگار تا عوارض ناشی از بیهوشی کمتر شوند.
- برای برداشتن فیبروم، پزشک از قبل دارویی برای کوچک شدن آن تجویز می کند.
نحوه انجام عمل هیستروسکوپی رحم
جراحی هیستروسکوپی در دسته روش های جراحی ساده قرار داشته و با استفاده از یک بیهوشی سطحی انجام میگیرد. برای انجام عمل هیستروسکوپی، بیمار باید صبح بررسی شود و تحت بررسی های لازم قبل از عمل قرار بگیرد. ناگفته نماند که جراحی هیستروسکوپی به این مورد بستگی دارد که از نوع تشخیصی است یا درمانی. به طور کلی، این جراحی حدود 15 الی 25 دقیقه به طول میانجامد. بعد از پایان جراحی، فرد برای شب در بیمارستان نمانده و در همان روز مرخص خواهد شد. فردی که جراحی هیستروکتومی انجام داده است، میتواند روز بعد از عمل تمامی فعالیت های روزمره و عادی خود را از سر بگیرد.
زمان انجام جراحی بستگی به تشخیصی یا جراحی بودن آن و انجام همزمان یک روش اضافی مانند جراحی لاپاراسکوپی و جراحی میومکتومی دارد. پزشک برای این که داخل رحم را بهتر ببیند این جراحی را هفته اول پس از قاعدگی انجام می دهد.
با مشورت پزشک بیمار می تواند هیستروسکوپی را در بیمارستان یا مطب انجام دهد. این جراحی را می توان هم با بی حس کننده موضعی (برای بی حس کردن دهانه رحم) و هم با بیهوشی کامل انجام داد. اگر بخواهد حین جراحی هیستروسکوپی هشیار باشید، پزشک از آرامبخش استاده می کند. پس از بی حسی یا بیهوشی بیمار، پزشک برای باز کردن دهانه رحم از دارو یا ابزارهای گشادکننده دهانه رحم استفاده می کند.
اسم این ابزار اسپکولوم است که در آزمایش پاپ اسمیر نیز به کار می رود. در ادامه جراحی هیستروسکوپی، پزشک به آرامی هیتروسکوپ را از طریق دهانه رحم وارد رحم می کند و با کمک آن، گاز یا یک مایع نمکی را داخل رحم تزریق می کند. با این کار علاوه بر اینکه پزشک دید واضحی از دیواره رحم و باز شدن لوله های فالوپ خواهد داشت، می تواند خون یا مخاط را از داخل رحم را خارج کند. در ادامه نوری خروجی از هیتروسکوپ، کمک می کند پزشک بهتر رحم و منافذ لوله های فالوپ را ببیند.
مرحله اول بررسی ساختار رحم
مرحله دوم ورود اسپکولوم
مرحله سوم انجام هیستروسکوپی
مدت زمان عمل هیستروسکوپی
هیستروسکوپی رحم با یک بیهوشی ساده قابل انجام است و نیازی ندارد که شخص بعد از انجام این تکنیک در بیمارستان بماند و همان روز مرخص خواهد شد. کل این تکنیک حدود 30 الی 40 دقیقه به طول میانجامد که الته ناگفته نماند نسبت به مشکل شخص ممکن است، این زمان تا حدودی متغیر باشد.
بعد از هیستروسکوپی چه احساسی خواهید داشت؟
همانطور که ذکر شد، برای انجام روش هیستروسکوپی، رحم خانم را پر از هوا خواهند کرد که در پایان این تکنیک ممکن است فرد احساس وجود گاز هایی در شکم خود را داشته باشد که تا حدودی برای وی با درد و پیچش همراه باشند. اگر دارای اینگونه علائم هستید، نگران این موضوع نباشید زیرا بعد از گذشت 24 ساعت به مرور به طور خود به خود برطرف خواهند شد. در صورتی که این نوع گرفتگی های ناشی از هوای درون شکم تا 48 ساعت و یا بیش از این مدت زمان ادامه یافت، حتما به دکتر زنان خود این مورد را اطلاع دهید تا بررسی لازم انجام شود.
مراقبت های بعد از جراحی هیستروسکوپی
- برقراری رابطه جنسی به مدت 2 هفته ممنوع است.
- استفاده از استخر و شنا کردن در دریا به مدت دو هفته ممنوع میباشد.
- داروهای تجویزی پزشک برای جلوگیری از عفونت به موقع مصرف شود.
- اگر بعد از عمل دچار تنگی نفس و یا تپش قلب هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید زیرا احتمالا به دیلل استفاده از مایع مخصوص هیستروسکوپی این مورد رخ داده است.
- اگر دچار ترشحات چرکی یا بد بو و همچنین خونریزی های غیر طبیعی و متفاوت با عادت ماهانه هستید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
سایر نکات مراقبتی مهم بعد از هیستروسکوپی
بیمار می تواند پس از هیستروسکوپی بلافاصله به خانه برگردید اما اگر بیهوشی او عمومی باشد، باید چند ساعت در بیمارستان بماند. معمولا بیماران بعد از گذشت 2 یا 3 روز از این جراحی می توانند به روتین عادی زندگی خود برگردند. مراقبت های لازم بعد از جراحی را در ادامه ذکر می کنیم:
پس از رسیدن به خانه بیمار باید استراحت کند و دراز بکشد. اگر بیهوشی فرد عمومی باشد، باید یک نفر حداقل به مدت 24 ساعت در کنارش بماند. تا زمانی که اثر بیهوشی از بین برود، بیمار نباید رانندگی کرده و الکل مصرف کند. برای کاهش ریسک ابتلا به عفونت، بیمار باید به مدت یک هفته یا تا زمانی که خونریزی متوقف شود از داشتن رابطه جنسی اجتناب کند.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص پریناتولوژی در شمال تهران
عمل هیستروسکوپی برای چه افرادی مناسب نیست؟
هیستروسکوپی نیز مانند بسیاری از جراحی های درمانی دیگر برای برخی افراد مناسب نیست. بهتر است، هر شخص قبل از تصمیم گیری در رابطه با انجام این روش، حتما با بهترین دکتر و جراح زنان مشورت نماید.
- خانم هایی که باردار هستند.
- افرادی که به سرطان دهانه رحم دچار میباشند.
- بانوانی که دارای مشکلاتی چون التهاب لگن هستند.
- بانوانی که یکی از انواع عفونت واژن یا عفونت های ادراری را دارند.
بهترین زمان انجام هیستروسکوپی
شاید شما از خود بپرسید که چه زمانی برای انجام هیستروسکوپی بیشتر مناسب است؟ مناسب ترین زمان برای انجام تکنیک هیستروسکوپی، حدود یک هفته بعد از پایان دوران قاعدگی میباشد. زیرا این زمان، بهترین دوران برای معاینات و بررسی با وضوح بالا برای داخل رحم میباشد و این امر برای دکتر زنان نیز آسان تر از سایر زمان ها است.
در چه صورتی بعد از هیستروسکوپی به پزشک خود مراجعه کنیم؟
گاهی ممکن است که افراد بعد از انجام هیستروسکوپی با مشکلات و علائمی مواجه شوند که در واقع طبیعی و نرمال نباشد، در نتیجه این موارد باید خیلی سریع به پزشک اطلاع داده شود. مواردی نظیر:
- تب بالای 38 درجه
- مشکل در دفع ادرار
- درد های شدید شکمی
- خونریزی های شدید واژینال
بیشتر بخوانید: بارداری های پر خطر چگونه به وجود میآید؟
هزینه عمل هیستروسکوپی چقدر است؟
یکی از مزایایی که جراحی هیستروسکوپی برای بانوان به همراه دارد این است که در واقع این تکنیک هم به عنوان یک روش تشخیصی و هم درمانی مورد استفاده قرار میگیرد و دیگر نیاز نیست که شخص برای این موارد، دو بار به صورت مجزا هزینه پرداخت کند. به طور کلی میزان هزینه هیستروسکوپی برای افراد نسبت به مشکل موجود مشخص خواهد شد و اینکه برای درمان چه موردی استفاده شود نیز خود در میزان هزینه تاثیرگذار خواهد بود. برای اطلاع دقیق از مقدار مبلغ این روش کاربردی با شماره های تماس مطب تماس حاصل نمایید و یا جهت مشاوره و سایر موارد به صورت حضوری به مطب دکتر سعیده شاه علی مراجعه نمایید.
متخصص زنان خوب برای عمل هیستروسکوپی
بیماری های زنان از مهمترین مواردی هستند که باید حتما تحت نظر پزشک قرار بگیرند و مورد درمان واقع شوند زیرا در صورت عدم درمان، مشکلات بسیار جدی برای خانم ها در اندام های ناحیه تناسلی و حتی نازایی ایجاد میشود. بانوان باید توجه داشته باشند که قبل از اینکه با مشکلات و عارضه های بسیار جدی و سخت مواجه شوند، بهترین دکتر زنان را برای خود بیابند. دکتر سعیده شاه علی جراح و متخصص زنان و زایمان، دارای فلوشیپ لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی با تجربه کاری فوق العاده هستند. ایشان با داشتن دانش و مهارت در این زمینه بیماران خود را به خوبی و درستی همراهی کرده و مشکلاتی شایع مانند چسبندگی رحم و سایر بیماری های تخصصی با این مزمون را بهبود خواهند بخشید. برای برقراری ارتباط با دکتر شاه علی میتوانید از طریق سایت مشاوره آنلاین ماوراطب و یا شماره های تماس و مراجعه حضوری اقدام نمایید.
هیستروسکوپی دارای درد و ناخوشی برای بانوان میباشد که بسیاری از متخصصین زنان برای رفع این موضوع از داروی بیهوشی عمومی و یا بی حسی استفاده میکنند. اغلب بانوان حین انجام هیستروسکوپی با اضطراب مواجه میشوند که درد حین انجام کار را فراموش میکنند. خانم ها اغلب بعد از انجام عمل هیستروسکوپی تشخیصی و یا درمانی تا حدودی احساس ناخوشی و سوزش دارند که بعد از مدت 24 ساعت برطرف میشود و تمامی این موارد به آستانه تحمل فرد بستگی دارد.
همانطور که میدانید، هیستروسکوپی در دسته روش های درمانی قرار دارد و اکثر شرکت های بیمه تا حدودی هزینه این تکنیک را متقبل میشوند. البته ناگفته نماند که هزینه انجام این روش با وجود متغیر بودن نیز زیاد نیست و قابل قبول میباشد.
بسیاری از خانم ها در اثر مشکلات رحمی با بیماری های شدیدی چون ناباروری رو به رو میشوند. خانم ها اغلب برای این موضوع به دکتر زنان مراجعه میکنند و متوجه مشکلاتی نظیر فیبروم رحم و یا اندومتریوز و … میشوند. پزشک برای بررسی بیشتر از هیستروسکوپی استفاده میکند. این روش تشخیصی و درمانی در واقع امکان بارداری را برای خانم ها به وجود میآورد و این تصور غلط است که این روش مانع از بارداری در آِنده خواهد شد.
در واقع باید این مورد را بدانید که تمامی روش های زیبایی و درمانی دارای عوارض جانبی خفیف یا شدید هستند. به طور کلی هیچ روشی وجود ندارد که بدون هیچگونه عارضه ای انجام شود. عوارض جانبی این تکنیک مححدود بوده و تا مدت 48 ساعت برطرف خواهد شد. اگر مواردی چون خونریزی و لکه بینی بعد از 48 ساعت زیاد شد و یا برطرف نشد، باید حتما به جراح زنان خود این مورد اطلاع داده شود.
خیر این روش پیشرفته تشخیصی و درمانی به سن خاصی مرتبط نیست و گاهی افراد متاهل در سن زیر 30 سالگی با مشکلاتی مواجه میشوند که نیاز است تا از این روش استفاده کنند. حتی این تکنیک در خانم های 65 سال به بالا نیز در صورتی که محدودیت ها و شرایط خاص وجود نداشته باشد نیز انجام میگیرد.
جمع بندی مقاله
هیستروسکوپی یک روش عالی برای تشخیص و درمان پاتولوژی و ضایعات رحم است. اگر این جراحی تحت نظر یک پزشک متخصص و تجهیزات خوب انجام شود، نتیجه عالی خواهد شد. مهمترین مورد در اقدامات لازم برای درمان انواع بیماری های مرتبط با رحم، این است که به درستی علت بروز بیماری تشخیص داده شود و سپس بهترین تکنیک برگزیده شود.
برای درمان چسبندگی رحم فقط از روش هیستروسکوپی استفاده میشه؟ با همزمان روش های دیگه ای هم استفاده میشه؟
گاهی ممکن هست که از روش دیگری در کنار هیستروسکوپی استفاده شود. نیاز به معاینه وجود دارد.
هزینه هیستروسکوپی خیلی بالاست؟ مثلا حدود چقدره؟
خیر هزینه بالایی نداره . ابتدا نیاز هست که معاینه انجام بشه تا مشکل تشخیص داده شود.
خونریزی بعد از هیستروسکوپی طبیعیه؟ من کمی احساس لکه بینی دارم بعد از اینکه این روش رو انجام دادم
لکه بینی خفیف بله طبیعی هست. اگر این مورد ادامه داشت حتما به پزشک خود اطلاع دهید.